STOR BUTIK ÖVER 2000 m2 | FRIDENSBORGSVÄGEN 57 | VÅRA ÖPPETTIDER | 08-85 92 00 | info@bbsmobler.se |

Köp en kontorsstol med god ergonomi

07 jan 2020
Ergonomiska kontorsstolar

Därför bör du köpa ergonomiska kontorsstolar

Funderar du på hur du kan sitta bättre på jobbet? Då är du inte ensam. Ryggont, axelvärk och problem med domningar i händerna är endast några av de vanliga besvär som kan uppkomma vid en felaktig arbetsställning när du inte använder en ergonomisk kontorsstol. Ergonomiska kontorsstolar låter de som sitter på dem utföra sina arbetsuppgifter under optimala förutsättningar.

Arbetsstolar med god ergonomi hjälper kroppen

En bra sittställning är individuell och beror på flera olika faktorer. Valet av kontorsstolar är dock en av de allra bästa vägarna till att sitta rätt. En sittställning som ger god ergonomi kan se ut på följande sätt:

  • Ha bra stöd av rygg och svankstöd, sitt inte längst ut på kanten på stolen!
  • Ha armbågslederna i 90 graders vinkel
  • Ha båda fötterna i golvet
  • Datorskärmen ska vara i rätt ögonhöjd
  • Underarmar och armbågar bör ha stöd

Kroppsliga besvär som signalerar att du behöver en bättre kontorsstol

Det är många besvär som kan härledas till en felaktig arbetsställning och som kan undvikas med en bra kontorsstol. Om du har ont i rygg, skuldror, nacke, händer eller armar så kan det vara tecken på att du sitter fel vid skrivbordet. Symptomen kan variera från diffus värk till rejäl ihållande smärta. När överbelastning uppstår så kan detta leda till inflammation och en förvärrad situation. Man bör se upp med statiska ensidiga rörelser, även små sådana kan nämligen ge besvär. Vilket är då det första tecknet på överbelastning? Ofta startar besvären med trötthet i muskler.

Det onda kan komma smygande under en längre tid och gradvis förvärras. Orsakerna till att besvär kommer är många och det är inte möjligt att förutse om just du kommer att drabbas. Det gäller att vara observant och vara uppmärksam när de allra första symptomen uppstår, något som inte är särskilt lätt. Välj en riktigt utformad kontorsstol där du sitter på rätt sätt. Tänk på att dina muskler behöver variation och vila för att inte överbelastas. De behöver en god blodförsörjning för att kunna återhämta sig när arbetet varit monotont.

Har du ett stillasittande arbete och lider av stickningar eller domningar i fingrar eller händer? Detta kan vara relaterat till din arbetsställning och innebär att det är dags att se över kontorsstolens ergonomi. Om nerver och blodkärl komprimeras på grund av att armar och händer är i fel arbetsläge så kan den här typen av besvär uppkomma. Även huvudvärk, trötthet och ögonproblem kan vara tecken på att du sitter fel. Se till att alla medarbetare har kontorsstolar som kan ställas in i perfekt ögonhöjd från datorskärmen. En god synergonomi (att du ser bra) är viktigt. När ljuset är riktat som det ska så kan du sitta på ett bättre sätt.

En ergonomisk stol förbättrar din arbetsmiljö

Sammanfattningsvis så kan vi konstatera att ergonomiska kontorsstolar är viktiga för att besvär med åkommor som ryggont, domningar i händer och nackvärk ska kunna undvikas. När du köpt en kontorsstol är det en bra idé att börja med att bekanta dig med stolens olika inställningsmöjligheter. Man brukar till exempel säga att det ska få plats en knytnäve mellan sittdynan och baksidan av knäet.  Ta del av så mycket information som möjligt om goda sittställningar och anpassa stol, skrivbord och belysning efter detta.

Och glöm inte att ställa dig upp och gå runt en stund varje timma.

 

/Anki

 

Följ oss på Facebook och Instagram eller prenumerera på vårt Nyhetsbrev för fler uppdateringar.

Senaste nytt

04 maj 2020
Att köpa skrivbord begagnat är en fördel
Läs mer...
06 apr 2020
Vad måste fungera på en arbetsplats?
Läs mer...
02 mar 2020
5 sätt att förbättra arbetsmiljön
Läs mer...